toprak ve Çocouk

BİLGİ BANKASI

Filtre :



Armut : Rengi sarıdan yeşile değin değişik olabilen, küçük çekirdekli, tatlı, sulu, yumuşak meyvedir.

Arpa : Buğdaygillerden taneleri malt ve yem olarak kullanılan önemli bir tahıl bitkisidir.

Avokado : Tropikal bölgelerde yetişen bir bitki ve onun koyu yeşil kabuklu, tek çekirdekli, sert, armuda benzeyen meyvedir.

Ayva : Armut biçiminde ama armuttan daha iri, sarı renkte, ufak çekirdekli, üstü tüycüklü, sertçe, hoş kokulu, buruk ve mayhoş meyvesi.

Bezelye : Baklagillerden, Türkiye’nin her yerinde, tarla ve bahçelerde yetiştirilen, ak çiçekler açan, tırmanıcı bir bitki.

Biber : Acı ya da tatlı olabilen, yeşilken, tazeyken sebze olarak yenilen, turşusu kurulan, kurutulup baharat olarak kullanılan ürünü.

Böğürtlen : Önce kırmızı iken olgunlaştıkça kararan, küçük taneciklerden oluşmuş toparlak ve mayhoş meyvedir.

Brokoli : Hardalgillerden, küçük ve yeşil yumruları sebze olarak bir bitki.

Buğday : Buğdaygillerin örnek bitkisi olan, değişik cinsleri bulunan bir yıllık bir tarım bitkisi ve bu bitkinin başaktan ayrılmış, besin olarak yararlanılan tanesine verilen ad.

Can Suyu : Fidan ve fidelerin toprakta yeni yerlerine dikildiğinde verilen ilk suyun adıdır.

Çiftçi : Geçimini toprağı ekip biçerek sağlayan kimse.

Çilek : Gülgillerden, sapları sürüngen, çayır ve ormanlarda kendiliğinden yetiştiği gibi daha çok da meyvesi için bahçelerde özel olarak yetiştirilen, ak çiçekler açan, birçok çeşidi bulunan, çok yıllık bir bitki.

Dekar : On ar (=1000 metre kare) değerinde yüzey ölçü birimi.

Domates : Sebze olarak kullanılan (yemeği, salatası, turşusu, salçası yapılan) türlü irilikte ve genellikle elma biçiminde, önceleri yeşil, olgunken kırmızı olan ürünü.

Dut : Kara, ak, mor ya da pembe renkte, tatlı ve sulu, yenilen, şurubu, reçeli yapılabilen meyvesi.

Ekin : Tahıl tohumunun tarlaya ekildiği andan harman oluncaya değin aldığı durumların ortak adı.

Elma : Parlak kabuklu, kırmızıdan beyaza değin türlü renkte, hoş kokulu, ekşi ya da tatlı, sert ya da gevrek dokulu, ufak çekirdekli, besince çok değerli meyvesi.

Enginar : Bileşikgillerden, killi, kumlu ve nemli topraklarda yetişen, kökü yıllarca yaşayan ve her ilkyazda yeniden süren, mavimsi mor renkte çiçekler açan, dikenli bir bitki.

Erik : Gülgillerden, çok sıkı ve nemli olmamak üzere her toprakta yetişen, yeryüzünde iki binden çok türü bulunan, yapraklanmadan önce ak çiçekler açan bir ağaç.Kiraz: gülgillerden, anayurdu Asya olan, dünyanın ılıman bölgelerinde yetişen iki türü ve pek çok çeşidi bulunan, düz kabuklu, genellikle yapraklanmadan önce çiçek açan bir meyve ağacı.

Fasülye : Fasulyegillerden, barbunya, çalı fasulyesi, ayşekadın, horoz fasulyesi gibi birçok türü bulunan, ürünü sebze olarak kullanılan, bir yıllık sarılgan bir bitki ve bu bitkinin, yeşil ya da kuru sebze olarak yenilen ürünü.

Fide : Tohumdan yetiştirilen ve büyütülmek, yetişkin duruma getirilmek üzere oradan alınarak başka yerlere dikilebilen körpe sebze ya da çiçek.

Greyfurt : Ekşi ve hafif acı tadı olan bir subtropikal narenciye çeşididir.

Gübre : Toprağı daha verimli duruma getirmek amacıyla toprağa dökülen, karıştırılan her türlü hayvan dışkısı, bitkisel ya da kimyasal madde.

Hasat : Ekin biçme, ürün kaldırma işi ve bu yolla elde edilen ürün.

Havuç : Maydanozgillerden, etli kökü için sebze olarak yetiştirilen bir bitki ve bu bitkinin, sebze olarak yenilen, turuncu renkte kökü.

Islah : Daha yüksek verim ve kalite elde etmek için ürünü bazı biyolojik işlemlerden geçirme.

Ispanak : Ispanakgillerden, anayurdu Afganistan ya da Anadolu olduğu öne sürülen, killi ve kumlu toprakları seven, genellikle güzün ekilen ve kışın yetişen, yaprakları sebze olarak kullanılan bir bitki.

İncir : Dutgillerden, anayurdu Akdeniz kıyıları olan, genellikle sıcak yerlerde yetişen, yaprakları almaşık ve geniş dilimli, yumuşak odunlu bir meyve ağacı.

Kabak : Türlerine göre sebze olarak kullanılan, tatlısı yapılan, çeşitli irilikteki ürünü.

Karnabahar : Turpgillerden, çiçekleri etli ve tanecikli bir görünüşte olan, yaprakları lahana yaprağına benzeyen, sebze olarak kullanılan bir bitki.

Karpuz : Kabakgillerden, tarlada yetiştirilen, sürüngen gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekler açan, iri meyveli bir bitki.

Kavun : Kabakgillerden, anayurdu Türkiye olan, tarlalarda yetiştirilen, sürüngen gövdeli, yaprakları oldukça büyük ve yürek biçiminde, iri meyvesi olan otsu bir bitki.

Kayısı : Açık turuncu renkli, tek ve sert çekirdekli, eti sulu, güzel kokulu ve tatlı meyvedir.

Kereviz : Maydanozgiller Apiaceae familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi kabul edilen, yenilebilir, iki senelik bir bitkidir.

Kivi : Çok yıllık, tırmanıcı, yaprağını döken sarılıcı bir bitki.

Klorofil : Fotosentez olayında güneş enerjisini kimyasal enerjiye çeviren yeşil pigment maddesi.

Kuşkonmaz : Zambakgillerden, uzun saplı, ince ve küçük yapraklı, saksılarda yetiştirilen bir süs bitkisi.

Lahana : Turpgillerden, ilkin Güney Avrupa kıyılarında yabanıl bir bitki olarak rastlanan, bugün pek çok çeşidi bütün dünyada güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen, iri ve kalın yapraklı, C vitamini yönünden zengin bir bitki.

Lezyon : Hastalığın yoğunlaştığı bitki dokusu.

Limon : Sarı ve kokulu kabuklu, bol ve ekşi sulu, C vitamini bakımından zengin, yumurta biçiminde meyvedir.

Maki : Akdeniz iklimine uymuş bitki topluluğu. İçinde kısa ya da orta boydan bitkilerin bulunduğu özel bir tür çalılık.

Mandalina : Portakala göre küçük ve yassı, gevşek kabuklu, hoş kokulu, tatlı ve lezzetli meyvedir.

Meyve : Bitkilerde çiçeğin döllenmesinden sonra yumurtalığın gelişmesiyle oluşan ve tohumları taşıyan organ, ağaçların yenilecek türden ürünü.

Muz : Muzgillerden, birçenekli, sıcak yerlerde yetişen ve yetiştirilen, gövdesi toprak altında köksap durumunda bulunan, yaprakları köksaptan çıkan, çok uzun ve enli yapraklı, meyveleri sarkık bir sapta toplu olarak yer alan, çok yıllık bir bitki.

Nar : Yuvarlak, iri, kırmızımsı ve sert kabuklu, içinde diş diş ve etlice, çok sulu, tatlı, ekşi ya da buruk tatta ve çok sayıda taneleri olan, bu taneleri yenilen meyvesi.

Niş : Yaşam alanında kalıtsal özellikleri ile ilgili gerçekleştirdiği yaşamının devamına yönelik faaliyetlerin tümüdür. Niş türün ekosistemdeki rolüdür.

Organik Tarım : Çevreye duyarlı ve yapay kimyasallar kullanmadan yetiştirilen gıda ürünleri.

Patates : Patlıcangillerden, anayurdu Amerika’da And Dağları yöresi olan, birçok çeşidi bulunan, genellikle yumruyla üretilen, yumruları için ekilen otsu bir bitki.

Patlıcan : Bu bitkinin mor renkli, etli, büyük, uzun ya da toparlak biçimde olabilen, sebze olarak yenilen ürünü.

Pazı : Ispanakgiller familyasından olup iri ve çok yapraklı bir bitkidir. Kırlarda kendiliğinden yetişen veya bahçelerde yetiştirilen otsu bir bitkidir. Yaprakları iri ve çok, kökleri dallı ve az etlidir.

Pırasa : Yılın her mevsiminde yetişen veya iki senede bir yetişen ve genellikle yaprakları için yetiştirilen bir bitkidir.

Populasyon : Sınırlı bir çevrede yaşayan aynı tür organizma topluluğuna populasyon denir.

Portakal : Kabuğu biraz pütürlü, kırmızıya çalan sarı renkli, toparlak ya da söbe, içi sarımtırak renkli ve dilimli, bol sulu meyvedir.

Saban : Toprağı kazarak alt üst etmeye, tarlayı ekilebilecek duruma getirmeye yarayan demir bir ucu bulunan ve çift süren hayvanlarca çekilen bir tarım aracı.

Salatalık : Salata yapmak için kullanılan, hıyar.

Sebze : Bitkilerin pişirilerek yenen kısımlarına verilen isim.

Soğan : Zambakgillerden, yumrusu ve yeşil yaprakları yemeklere tat vermek için kullanılan bir sebze olduğu için bir tarım bitkisi olarak tarlalarda, bahçelerde yetiştirilen ıtırlı bir bitki.

Şeftali : Gülgillerden, anayurdu Asya olan, sıcak ve ılıman ülkelerde yetiştirilen bir meyve ağacı.

Tarım : Çiftçilik, Ziraat; Bitkisel ve hayvansal üretimin teknolojik koşullar altında ve en ekonomik yollardan yapılması ve pazarlanması faaliyetleri.

Üzüm : Asmanın, ince bir sapla salkım sapına bağlı olan ve salkım durumunda bulunan, tazeyken ya da kurutularak yenilen, ince ya da biraz kalınca kabuklu, sulu etli taneler durumunda, sarı, mor, siyah gibi değişik renklerde olabilen tatlı meyvesi.

Yaban mersini : Kırmızıdan mor renge kadar dolgun ve etli meyveleri olan küçük bir çalı.

Yaprak : Bitkilerin dallarında bulunan ince ve geniş yüzeyli yeşil renkli organlarına yaprak denir.

Zonal : Büyük alanları kapsayan demektir. Örneğin zonal iklim: Büyük alanların iklimi.